Waarom keramische tegels voegen?
Voegen is een van de belangrijkste elementen van het proces van betegelen. Aan de ene kant is voegmiddel decoratief, aan de andere kant heeft het een beschermende functie. Daarom is het goed om te weten hoe je voegmiddel voor je tegels kiest, hoe je voegen schoonmaakt en waarom het nodig is om tegels te voegen. In dit artikel lees je alles over voegen.
De eigenschappen van tegelvoegen:
Voegen hebben één heel belangrijke taak – beschermen tegen vocht. Het gebruik van voegen zorgt ervoor dat stof, vuil en vocht niet onder de tegels terechtkomen. Dit is vooral nodig als je tegels legt in ruimtes die vochtig zijn; keuken, toilet of badkamer. Dus als je je afvraagt of je de tegels in de badkamer moet voegen, dan is het antwoord: absoluut!
De voegen hebben ook een decoratieve functie. Als het goed is afgestemd op de kleur van de tegels, heeft het een grote invloed op het eindresultaat. Voegen kunnen de stijl van de tegels accentueren. Het verkeerde voegmiddel kan het uiterlijk van de hele kamer aantasten. Daarom is het de moeite waard om goed na te denken over de kleur van de voegen.
Als je kiest voor tegels, zul je altijd wat voegmiddel moeten kiezen. Ook al is het minimaal en bijna onzichtbaar, het blijft voegmiddel. Je wilt zeker dat het jarenlang mooi en duurzaam is. Koop daarom kwaliteitsvoegsel van een beproefde fabrikant.
Welke soorten voegmiddel zijn er?
- Gecementeerde voegmiddelen – geschikt voor het voegen van voornamelijk binnenwanden. Cementgebonden voegmiddelen met hogere technische kenmerken zijn ook geschikt voor vloeren. Dit type voegmiddel is geschikt voor keramische en stenen tegels. Ze kunnen voegen vullen tot een breedte van 15 mm.
- Elastische cementvoegen – zijn een moderne vorm van cementgebonden voegen. Ze zetten en drogen sneller en zijn duurzamer en beter bestand tegen schuren. Ze zijn geschikt voor het voegen van keramische, stenen en glazen tegels binnen en buiten. Dit soort voegmiddelen zijn geschikt voor vochtige ruimtes. Ze vullen voegen van 2 tot 20 mm breed.
- Epoxy voegen – zijn uiterst duurzaam, flexibel en bestand tegen zeer hoge temperaturen en tegen de inwerking van zuren en chemicaliën. Ze zijn ook zeer waterdicht en kunnen zowel binnen als buiten gebruikt worden. Ze worden aanbevolen voor gebruik in zeer grote ruimten (hallen, grote kantoorruimten, zwembaden). Maar ze zijn ook een goede oplossing voor natte ruimtes zoals badkamers en keukens.
Welke kleur voeg moet je kiezen?
Er zijn veel verschillende soorten en kleuren voegmiddel verkrijgbaar. En omdat de juiste voegkleur belangrijk is, hebben voegfabrikanten ervoor gezorgd dat het kleurengamma net zo groot is. Je kunt dus de voegkleur kiezen die het beste past bij de kleur van je gekozen tegels.
Je hebt twee manieren om de beste kleur voegmiddel te kiezen:
1. Kies een contrasterende voegkleur; zo kun je bijvoorbeeld de originele vorm van de tegels of hun textuur benadrukken. Voegen in een opvallende kleur accentueren de tegels.
2. Kies voegmiddel in een kleur die dicht bij de kleur van de tegel ligt; dit geeft de vloer of wand een uniform en ingetogen uiterlijk.
Vaak gekozen voegkleuren voor vloertegels of wandtegels:
Lichtgekleurde tegels (beige, wit, lichtgrijs, crème) – de voegen worden heel vaak gekozen in grijs of beige, de meest standaard en klassieke kleuren.
Donkere tegels (donkergrijs, zwart, antraciet, donkerbruin) – kiezen klanten vaak voegmiddelen in een donkere kleur, die heel dicht bij de kleur van de tegels liggen.
Mozaïektegels of kleine tegels – kun je het beste kiezen voor wit voegmiddel, dat onopvallend is en tegelijk de kleur en originaliteit van de tegels benadrukt.
Bij meerkleurige of patroontegels (bijvoorbeeld Portugese tegels) – wordt voegmiddel gekozen in een van de kleuren die op de tegels voorkomen.
Deze voegkleuren zijn verkrijgbaar bij RB Tegels:
!! LET OP !!: De kleur op de foto kan afwijken van de werkelijke kleur, dus we adviseren je om je definitieve keuze in onze showroom te maken.
Tegels voegen – hoe breed moet de voeg zijn?
Door voldoende ruimte tussen de tegels houden, hebben ze voldoende ruimte om te kunnen werken. Tegels kunnen namelijk in minimale mate uitzetten of inkrimpen als gevolg van veranderingen in bijvoorbeeld temperatuur. Dit proces is op het eerste gezicht onzichtbaar, maar de verkeerde voegmaat kan de afwerking en duurzaamheid beïnvloeden. Dus hoe kies je de juiste breedte van de voegen?
Ten eerste moet je weten wat voor tegels je hebt of wat voor tegels wil je kopen. In ons assortiment heb je bijvoorbeeld de keuze uit Gerectificeerde of Niet-Gerectificeerde tegels.
De gerectificeerde tegels hebben een speciale mechanische behandeling ondergaan. Dit proces vereist speciaal snijden van de tegel, zodat de randen en hoeken recht zijn en de tegels maatvaster zijn dan niet-gerectificeerd tegels. Voor gerectificeerde vloertegels wordt een minimum voegbreedte van 2 mm aanbevolen. Dit voegmiddel is bijna onzichtbaar.
Niet-gerectificeerde tegels, betekenen dat hun hoeken zijn licht afgerond. Een tegel die niet gerectificeerd is, is echt wel altijd minder exact van maat dan een gerectificeerde tegel is. Voor dit type tegel raden we aan een voegbreedte van minstens 3 mm te gebruiken.
Als algemene regel geldt: hoe groter het formaat van de tegels, hoe breder het voegmiddel moet zijn. In een huiselijke omgeving is het esthetisch verantwoord om de voegen zo smal mogelijk te maken. Bedenk dat te dunne voegen bij grote tegels schade kunnen veroorzaken. Ook erg dunne voegen worden niet aanbevolen voor oppervlakken die aan zeer hoge temperaturen worden blootgesteld.
Hoe moet je tegels voegen? Enkele belangrijke stappen.
1. Bereid de tegels voor; je begint altijd met voegen nadat de lijm voldoende is uitgehard. Voor het voegen moeten de tegels goed schoongemaakt worden van stof en vuil. Zorg ervoor dat je de hoeken van de tegels niet beschadigt.
Het minimale interval tussen betegelen en voegen is 24 uur. In vochtige ruimtes is het raadzaam tot 48 uur te wachten tot de lijm volledig is uitgehard.
2. Voorbereiding van de voeg; denk er allereerst aan altijd dezelfde verhouding tussen water en voegmortel aan te houden. Zo zal het voegmiddel altijd dezelfde kleur hebben en dezelfde technische eigenschappen. Denk er ook aan schoon gereedschap te gebruiken voor het voorbereiden van het voegmiddel.
Bereid het voegmiddel voor volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Je vindt ze op de verpakking. Je kunt de mortel bijvoorbeeld voorbereiden in een kleine emmer.
3. Aanbrengen van voegmiddel op de tegels; onmiddellijk na het voorbereiden van het voegmiddel op de wand of vloer aanbrengen. Vergeet niet hiervoor speciaal gereedschap te gebruiken. Breng het voegmiddel in kleine delen aan en vul de voegen gelijkmatig, waarbij je het voegmiddel altijd onder een hoek aanbrengt.
4. Neem overtollig voegsel op en maak de tegels schoon; als het voegsel is uitgesmeerd en opgedroogd, ga dan verder met het opnemen van overtollig voegsel. Een absorberende en duurzame spons helpt je daarbij. Gebruik tijdens dit proces niet te veel water, dat kan leiden tot verkleuring.
Hoe lang moeten de voegen drogen?
Hoe lang voegsel droogt, hangt af van het soort voegmiddel en de ruimte waarin het gelegd wordt. In een vochtige ruimte zal het iets langer duren voordat de voegmortel droog is. Fabrikanten geven meestal op de verpakking aan hoe lang het drogen van voegmiddel duurt. Het neemt ongeveer 24-48 uur in beslag voordat het voegmiddel volledig droog is.
Extra tips:
- Lees altijd de gebruiksaanwijzing van het voegmiddel door en hou je aan de hierop vermeldde adviezen.
- Houd er rekening mee dat de tegel invloed heeft op de kleur van het voegmiddel. Doordat de tegel een kleine hoeveelheid vocht opneemt uit het voegmiddel, beïnvloed deze het drogingsproces en daarmee de kleur van het voegmiddel.
Hoe voegen schoonmaken?
Om je voegen er altijd mooi uit te laten zien, moet je ze regelmatig verzorgen, stofzuigen en ontdoen van zeep- of vetaanslag. Om het voegmiddel schoon te krijgen of houden zijn speciale kant-en-klare middelen verkrijgbaar. Het is aan te raden om een reinigingsmiddel te gebruiken dat geschikt is voor jouw type voegmiddel. Lees de etiketten zorgvuldig, want sommige sterke chemicaliën kunnen het voegmiddel beschadigen, van kleur veranderen of de eigenschappen ervan wegnemen.
Onthoud dat:
- het is raadzaam pH-neutrale reinigingsproducten te gebruiken voor het regelmatig reinigen van voegen
- gebruik een zachte spons of borstel
- draag altijd beschermende handschoenen en zorg voor voldoende ventilatie in de ruimte waar je gaat schoonmaken.
Huismiddeltjes om voegen schoon te maken
Pasta van azijn en zuiveringszout: Om een effectief mengsel te bereiden heb je 100 ml azijn, 100 ml water en een pakje baking soda nodig. Meng alles tot er een pasta ontstaat, smeer die dan op de voegen en laat die ongeveer 40 minuten staan. Maak na deze tijd het voegmiddel schoon met water. Deze methode is prima voor het schoonmaken van voegen in de badkamer.
Water en toiletvloeistof (met chloor); je kunt een waterige formule maken van een wc-vloeistof waar chloor in zit. Combineer 0,5 liter toiletvloeistof met 0,5 liter water, dompel een oude tandenborstel in de vloeistof en maak de voegen in een snelle beweging schoon. Pas hiermee wel op bij eventuele siliconen voegen, deze zijn soms minder bestand tegen chloor
Citroensap voor lichtgekleurde voegen: Je kunt dit sap aanbrengen op het oppervlak van lichtgekleurde voegen en het 15 minuten laten staan, daarna afwassen met een vochtige doek. Citroensap verwijdert effectief vuil en vet. Gebruik het alleen op lichtgekleurd voegen.
Kies je tegels en bepaal meteen de kleur van de voeg bij RB Tegels
Bezoek onze grote tegelshowroom in Tiel.
In ons assortiment vind je wandtegels en vloertegels, maar nog belangrijker is dat je meteen de juiste voegkleur voor je tegels kunt vinden. In de showroom kun je ook meteen het juiste voegmiddel voor je tegels kopen. Alles op één plek.