Hoe maak je een Scandinavisch interieur? Interview met interieurvormgever Fabienne Bakker

Interieurs in Scandinavische of Japanse stijl zijn al jaren een trend en krijgen steeds meer nieuwe fans. We spraken met interieurontwerpster Fabienne Bakker, die gespecialiseerd is in Scandinavische en Japanse stijl, over hoe je deze interieurstijl kunt creëren. Hoe breng je de Scandinavische stijl in je huis? Waar moet je op letten bij het creëren van een Japanse stijl? Lees het interview en kom meer te weten! 

Hoe maak je een Scandinavisch interieur? Interview met interieurvormgever Fabienne Bakker

De foto is eigendom van: Fabienne Bakker

Fabienne, hoe ben je interieurontwerper geworden en waar heb je deze passie vandaan?

Fabienne: Al van jongs af aan wist ik dat ik graag iets met interieur wilde doen. De passie voor vormgeving en het creëren van mooie ruimtes zat er altijd al in. Dus besloot ik om het vanaf moment een goed aan te pakken en koos ik voor ICT op de middelbare school – als een van de weinige meiden in die richting! Dit was niet alleen een uitdaging, maar het gaf me ook een waardevolle basis. Ik leerde namelijk al vroeg omgaan met verschillende tekenprogramma’s, wat me later ontzettend goed van pas kwam in mijn verdere opleiding en werk.

Na de middelbare school heb ik bewust gekozen om MBO bouwkunde te studeren. Ik wilde een breder fundament leggen en met een bouwkundige achtergrond kan ik nu veel beter en op de juiste manier adviseren bij bouwkundige ingrepen. Het gaf me de kennis en het inzicht om verder te kijken dan alleen de vormgeving en ook de technische kant mee te nemen in mijn ontwerpen.

Daarna ben ik mijn droom verder gaan najagen en heb ik HBO interieurvormgeving gestudeerd in België. Dit was echt een fantastische tijd, waarin ik mijn creativiteit verder heb kunnen ontwikkelen en veel heb geleerd over interieurontwerp. Als kers op de taart heb ik deze opleiding cum laude afgerond! En alsof dat nog niet genoeg was, ben ik tijdens mijn studie ook mijn eigen bedrijfje gestart. Dit gaf me de kans om meteen in de praktijk aan de slag te gaan en ervaring op te doen. Het was soms wel veel om te combineren – studeren, werken en ondernemen – maar het heeft me alleen maar sterker en zelfverzekerder gemaakt in mijn vak.

Hoe maak je een Scandinavisch interieur? - Interview - Interieur Fabienne Bakker

De foto is eigendom van: Fabienne Bakker

Wat mag er absoluut niet aanwezig zijn in interieurs van deze stijlen?

Fabienne: In zowel Scandinavische als Japanse interieurs zijn er een paar dingen die je echt wilt vermijden. Ten eerste, overmatige rommel! Te veel accessoires of decoraties kunnen de rust en eenvoud van deze stijlen verstoren. Het doel is om een kalme en serene ruimte te creëren, dus houd het minimalistisch en kies alleen de items die echt iets toevoegen.

Daarnaast zijn felle, schreeuwerige kleuren meestal een no-go. Beide stijlen omarmen een palet van zachte, neutrale tinten, dus het is beter om te kiezen voor rustgevende kleuren die harmonie uitstralen. Ook zware, donkere meubels die de ruimte kunnen verdrukken, passen niet goed in deze stijlen. Kies in plaats daarvan voor lichte, luchtige meubels met natuurlijke materialen die het gevoel van ruimte en openheid bevorderen. Kortom, hou het eenvoudig, natuurlijk en rustig voor een authentiek Scandinavisch of Japans interieur!

 Wat voor mensen zouden zich prettig voelen in een Scandinavisch of Japans interieur?

Fabienne: Mensen die zich prettig voelen in een Scandinavisch of Japans interieur zijn vaak degenen die waarde hechten aan rust, eenvoud en een gevoel van geborgenheid. Scandinavische interieurs trekken vaak creatieve en sociale mensen aan die houden van gezelligheid en een uitnodigende sfeer. Deze stijl is perfect voor diegenen die graag ontspannen met vrienden en familie, omringd door warme en knusse elementen.

Aan de andere kant voelen mensen die van minimalisme, balans en harmonie houden zich vaak thuis in een Japans interieur. Dit zijn vaak mensen die graag een serene en rustige omgeving willen, waar ze kunnen reflecteren en tot rust kunnen komen. Ze waarderen de schoonheid van natuurlijke materialen en de eenvoud die deze stijl biedt. Kortom, beide stijlen zijn ideaal voor mensen die de schoonheid van eenvoud waarderen en een rustige, uitnodigende sfeer willen creëren!

Scandinavisch interieur - hoe maak je het? - Interview with Fabienne

De foto is eigendom van: Fabienne Bakker

Zoals je op je website schrijft, creëer je interieurs in een Scandinavisch/Japanse stijl. Waarom deze stijlen?

Fabienne: De Scandinavisch/Japanse stijl past op dit moment perfect bij me, vooral omdat het precies de rust en balans biedt die ik zoek na een drukke dag. Zelf ben ik vrij extravert en altijd bezig, dus wanneer ik thuiskom, wil ik dat mijn omgeving me tot rust brengt. Een interieur met veel prulletjes en rommel werkt voor mij juist averechts. Daarom hou ik van die eenvoud en minimalisme: een strak en opgeruimd huis, maar wel met de juiste, zorgvuldig gekozen accessoires die iets toevoegen zonder te overheersen.

Wat ik daarnaast zo fijn vind aan deze stijl, is de mix van serene eenvoud met subtiele, natuurlijke elementen. Ik ben dol op het gebruik van verschillende materialen en structuren, wat voor mij een interieur echt spannend maakt. Hoewel ik vaak kies voor rustige, ton-sur-ton kleuren, zorg ik er altijd voor dat het interieur niet saai wordt door te spelen met materialen zoals hout, linnen, steen of zelfs papier. Dat geeft een ruimte diepgang en zorgt voor die kalme, maar toch interessante uitstraling. Zo creëer ik een omgeving die uitnodigt om te ontspannen, maar tegelijkertijd ook een persoonlijke, warme sfeer heeft. Het is die balans tussen eenvoud en gelaagdheid die me zo aanspreekt!

Hoewel de Japanse en Scandinavische stijlen al heel mooi samengaan, ben ik de laatste tijd ook helemaal fan van het combineren van de Japandi-stijl met een vleugje hotel chique. Japandi, met zijn organische vormen en diepe kleuren, heeft iets rustgevends maar toch bijzonders. Die diepe kleuren – zoals donker hout, warme aardetinten en zelfs zwart – geven een interieur net dat beetje extra, en dat zie je ook heel mooi terug in de hotel chique stijl.

Hotel chique voegt een vleugje luxe en elegantie toe aan die serene basis van Japandi. Denk aan rijke materialen zoals fluweel, marmer en messing die perfect samengaan met de natuurlijke, rustige basis van de Japandi-stijl. Door deze stijlen te combineren, krijg je niet alleen een kalm en harmonieus interieur, maar ook een gevoel van luxe en verfijning. Voor mij is dat echt de perfecte mix: een stijlvolle, warme en comfortabele ruimte met zowel diepgang als luxe!

Scandinavisch Interieur - interview

De foto is eigendom van: Fabienne Bakker

Scandinavisch Interieur - interview 2

De foto is eigendom van: Fabienne Bakker

Scandinavisch Interieur - interview 3

De foto is eigendom van: Fabienne Bakker

Oorspronkelijke prijs was: € 50,00.Huidige prijs is: € 30,00. p/m2

Direct leverbaar

Select options
 60,00 p/m2

3 a 4 weken levertijd

Select options
Oorspronkelijke prijs was: € 50,00.Huidige prijs is: € 28,00. p/m2

Direct leverbaar

Select options
Oorspronkelijke prijs was: € 45,00.Huidige prijs is: € 20,00. p/m2

Direct leverbaar

Select options

Wat onderscheidt de Japanse en Scandinavische stijlen eigenlijk? En wat zijn de essentiële elementen van deze stijlen?

Fabienne: Hoewel de Japanse en Scandinavische stijlen vaak als vergelijkbaar worden gezien door hun minimalisme en focus op natuurlijke materialen, zijn er toch wel wat interessante verschillen tussen de twee! De Scandinavische stijl is heel licht en luchtig, met veel gebruik van zachte, neutrale kleuren zoals wit, grijs en beige, gecombineerd met natuurlijke houtsoorten. Het draait om eenvoud, functionaliteit en comfort. Denk aan gezellige ruimtes met veel lichtinval, knusse dekens en een warme, uitnodigende sfeer.

De Japanse stijl daarentegen is iets strakker en vaak nóg minimalistischer. Hier zie je veel meer focus op het creëren van balans en harmonie. De kleuren zijn vaak wat dieper, zoals donker hout, aardetinten en zwart, en er is meer ruimte voor lege plekken, wat zorgt voor rust en meditatie. Waar de Scandinavische stijl gezelligheid benadrukt, draait het in de Japanse stijl meer om eenvoud en rust, met veel aandacht voor symmetrie en natuurlijke elementen zoals bamboe, papier en steen.

Essentiële elementen in beide stijlen zijn natuurlijk de materialen: hout, linnen en steen. Maar wat ik persoonlijk zo leuk vind, is het mixen van deze twee stijlen! Je krijgt dan de luchtigheid en het comfort van Scandinavisch design met de rust en balans van de Japanse invloeden. Het beste van beide werelden dus!

 

Is er een verschil tussen een typisch Scandinavisch interieur en een typisch Japans interieur?

Fabienne: Ja, er zijn zeker verschillen tussen een typisch Scandinavisch en een Japans interieur, ook al lijken ze op het eerste gezicht veel op elkaar door hun minimalisme en natuurlijke materialen. Een typisch Scandinavisch interieur is heel licht en gezellig, met veel gebruik van zachte, neutrale kleuren zoals wit, beige en lichtgrijs. Het draait echt om comfort en gezelligheid, oftewel die ‘hygge’ sfeer. Je ziet veel hout, grote ramen voor natuurlijk licht en knusse elementen zoals plaids en kussens, zodat je je direct thuis voelt.

Een Japans interieur is weer wat strakker en rustiger, met meer aandacht voor balans en symmetrie. Hier zijn de kleuren vaak dieper, zoals donker hout, aardetinten en zwart. Ook is er meer leegte in de ruimte – niet elk hoekje hoeft gevuld te zijn. Waar de Scandinavische stijl om gezelligheid draait, staat in Japanse interieurs rust en sereniteit centraal. Denk aan schuifdeuren van papier, bamboe details en veel groen om een connectie met de natuur te behouden.

Kortom: Scandinavisch is knus en licht, Japans is sereen en gebalanceerd. Maar beide stijlen hebben één doel: een rustige en uitnodigende sfeer creëren waar je je helemaal thuis voelt!

 

Wat is de grootste fout die mensen maken als ze zelf een Scandinavisch/Japans interieur willen creëren?

Fabienne: De grootste fout die mensen vaak maken wanneer ze zelf een Scandinavisch of Japans interieur willen creëren, is dat ze té minimalistisch willen gaan. Ze halen alles weg en blijven zitten met een ruimte die eerder kaal en kil aanvoelt dan gezellig of rustgevend. Minimalisme betekent niet dat je helemaal geen spullen mag hebben, maar juist dat je de juiste items kiest! In een Scandinavisch interieur gaat het om gezelligheid en warmte, dus denk aan zachte dekens, kussens en natuurlijk veel licht. In een Japans interieur draait het om balans en rust, maar vergeet niet natuurlijke elementen zoals planten of mooie houten accenten toe te voegen voor een kalme sfeer.

Een andere fout is dat mensen soms te veel verschillende stijlen door elkaar gooien, waardoor het een rommeltje wordt. Kies één duidelijke basis en voeg subtiele elementen toe voor een persoonlijk tintje. Het is echt een kwestie van de juiste balans vinden tussen rust en warmte, zonder dat het saai of steriel wordt!

 

Scandinavisch en Japandi stijl - interview met Fabienne

De foto is eigendom van: Fabienne Bakker

Scandinavisch en Japandi stijl - interview met Fabienne 3

De foto is eigendom van: Fabienne Bakker

Scandinavisch en Japandi stijl - interview met Fabienne 2

De foto is eigendom van: Fabienne Bakker

Oorspronkelijke prijs was: € 38,00.Huidige prijs is: € 20,00. p/m2

Direct leverbaar

Select options
Oorspronkelijke prijs was: € 56,00.Huidige prijs is: € 35,00. p/m2

Direct leverbaar

Select options
Oorspronkelijke prijs was: € 60,00.Huidige prijs is: € 20,00. p/m2

Direct leverbaar

Select options
Oorspronkelijke prijs was: € 45,00.Huidige prijs is: € 20,00. p/m2

Direct leverbaar

Select options

Welke keramische tegels zouden geweldig zijn voor interieurs in Scandinavische of Japanse stijl?

Fabienne: Als het gaat om keramische tegels voor een Scandinavisch of Japans interieur, zijn er echt geweldige opties! Voor Scandinavische interieurs zijn lichte, neutrale tegels perfect. Denk aan frisse witte of lichtgrijze tegels die de ruimte mooi opfleuren; https://www.rbtegels.nl/handvorm-tegel-5×16-cm-celebes-wit-a457/ . Ook houten look tegels zijn een fantastische keuze, omdat ze die warme, natuurlijke uitstraling geven zonder het onderhoud van echt hout. Zoals bijvoorbeeld; https://www.rbtegels.nl/houtlook-tegel-85×44-cm-hongaarse-punt-haga-bruin-a464/ . Hoe gaaf is deze ook voor in de badkamer!

Voor de Japanse stijl kun je helemaal gaan voor aardetinten, zoals diepbruin of terracotta. Deze kleuren brengen de rust en sereniteit van de natuur naar binnen. Matte tegels met een natuurlijke structuur passen ook heel goed; ze zorgen voor een subtiele, authentieke look die perfect aansluit bij de Japanse esthetiek. Denk bijvoorbeeld aan: https://www.rbtegels.nl/30×60-cm-marmerlook-travertin-imitatie-taupe-beige-dc76-8677/

Dus, of je nu de luchtigheid van Scandinavië of de kalmte van Japan wilt omarmen, er zijn volop mooie keramische tegels om je interieur een extra touch te geven!

Oorspronkelijke prijs was: € 50,00.Huidige prijs is: € 30,00. p/m2

Direct leverbaar

Select options
 60,00 p/m2

3 a 4 weken levertijd

Select options
 52,00 p/m2

3 a 4 weken levertijd

Select options
Oorspronkelijke prijs was: € 55,00.Huidige prijs is: € 35,00. p/m2

Direct leverbaar

Select options

Hoe gebruik je keramische tegels in het interieur van je klanten?

Fabienne: Keramische tegels zijn super veelzijdig en kunnen op verschillende manieren worden gebruikt in het interieur van mijn klanten! Een populaire toepassing is natuurlijk voor vloeren; ze zijn duurzaam en gemakkelijk te onderhouden, wat perfect is voor drukke huishoudens. Daarnaast kunnen ze ook prachtig als wandbekleding dienen, vooral in keukens en badkamers, waar ze niet alleen praktisch zijn, maar ook stijlvol.

Een andere leuke manier om keramische tegels te gebruiken, is door ze te combineren in patronen of kleuren. Dit kan bijvoorbeeld met een accentmuur of een uniek tegelpatroon op de vloer dat een statement maakt. Ook het gebruik van tegels in combinatie met andere materialen, zoals hout of staal, kan zorgen voor een mooie balans en diepte in het interieur.

Tot slot, met de juiste keuze van tegels kun je echt de sfeer van een ruimte veranderen. Voor een Scandinavisch gevoel kies je voor lichte, neutrale tinten, terwijl je voor een Japanse stijl kunt gaan met aardetinten en matte afwerkingen. Het mooie van keramische tegels is dat ze de basis kunnen vormen voor een hele interieurstijl, en ze zijn er in zoveel variaties dat je eindeloos kunt spelen met design!

Hoe help je klanten de perfecte stijl voor hun interieur te vinden?

Fabienne: Mensen komen bij mij omdat ze wat ze zien op mijn website en social media aanspreekt, en dat is altijd leuk om te horen! Maar om echt de perfecte stijl voor hun interieur te vinden, plan ik altijd een intakegesprek. Tijdens dit gesprek nemen we uitgebreid alle wensen en ideeën door. Ik vind het belangrijk om goed te begrijpen wat de klant zoekt en wat hun persoonlijke stijl is.

Daarnaast vraag ik de klant om een moodboard te maken. Dit helpt niet alleen om visueel te maken wat ze leuk vinden, maar het geeft ons ook een duidelijk uitgangspunt om op verder te bouwen. Door deze combinatie van gesprekken en moodboards kunnen we samen de ideale stijl creëren die helemaal aansluit bij hun wensen en de sfeer die ze willen bereiken!

Japandi of Scandinavisch interieur - interview RBTegels

De foto is eigendom van: Fabienne Bakker

Bezoek de website van Fabienne:

https://www.fbinteriordesign.nl